Suzuki DL650X V-Strom. Variantă off-road pentru 2015?
25/09/2014
Moto-gentlemanii sunt gata de paradă. La patru ace pe două roți
26/09/2014

BMW R 1200 RT. Touring full-option

BMW R 1200 RT are tot ce ți-ai dori de la o motocicletă de drum lung. Ba chiar mai mult. Uneori, prea mult.

BMW R 1200 RT este o mașinărie scumpă și sofisticată.  Iar asta se vede încă de la prima atingere. Finisajele sunt de excepție și fiecare componentă a motocicletei îți strigă „uită-te la mine cât sunt de scumpă“. Angel-eyes-ul, emblema, platicele, display-ul, toate-ți transmit rafinament și tehnologie-ultimul răcnet.

Foto: Mihnea Ratte Photography

Prima impresie

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Bordul este mai complex ca la multe mașini. Foto: Mihnea Ratte

N-a fost nevoie nici să mă urc pe BMW R 1200 RT să mă gândesc că e mult prea lată pentru ceea ce numesc eu o motocicletă. Iar când m-am urcat pe ea, m-am speriat și mai tare. Carena care trebuie să acopere motorul boxer o face și mai grasă de cât ți-ai închipui, așadar te simți de parcă te-ai fi urcat pe un hipopotam. Poți, foarte bine, să iei prânzul la picnic pe rezervorul motocicletei, iar dacă te plictisești, te poți apuca de numărat butoane. Are 10 pe partea stângă a ghidonului, patru pe carenă (pentru sistemul audio) și trei pe partea dreaptă a ghidonului.

Display-ul îți arată mai multe informații ca la majoritatea mașinilor de pe piață: de la postul de radio/cântecul care se aude în  sistemul audio, la date despre călătorie și tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin utile. De exemplu, n-am înțeles pentru ce-ți trebuie cronometru.

Deși pare complicată, navigarea prin meniul BMW R 1200 RT este deosebit de simplă și se face prin două butoane. Unul prin care selectezi funcția și roata de lângă manșon care se mișcă-n patru direcții și cu ajutorul căreia poți regla parametrii.

Șaua montată pe R 1200 RT este deosebit de comodă, atât pentru tine cât și pentru pasager și se află la o înălțime accesibilă oricui, cu posibilitate de reglare. Standardul este 805/825 mm, dar poți opta pentru una mai joasă sau pentru una mai înaltă.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Nu trebuie să te uiți la preț ca să-ți dai seama că e o motocicletă scumpă. Foto: Mihnea Ratte

BMW R 1200 RT îți oferă, evident, o poziție extrem de comodă. O poziție neutră, de touring, care-ți asigură confortul și un control foarte bun al motocicletei.

În oraș

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Deși este extrem de manevrabilă, dimensiunile nu te lasă să te strecori la ore de vârf. Foto: Mihnea Ratte

Bun, acum că am terminat de numărat butoane și de citit meniul, să vedem cum merge. În caz că nu stai prin Bolintin, ești nevoit să treci prin oraș înainte de a ieși în tura lungă pentru care-i făcută BMW R 1200 RT. Nu-i de mirare că, la o lățime de aproape un metru, șansele să te strecori printre mașini sunt infime. Dacă, în mers, mai poți face vreun lane-splitting inocent, când s-au oprit mașinile la semafor trebuie să stai în rând cu ele, altfel riști să zgârii cutiile laterale, oglinzile și să te-alerge vreun Mircea Badea cu bâta de baseball. Dar așteptarea pe BMW R 1200 RT poate fi îndulcită de un „Stairway to heaven“ care-ți sună în urechi. Iar partea frumoasă e că sistemul audio crește singur volumul muzicii când pleci de pe loc, astfel încât să auzi la același nivel. Când te-ai oprit, se dă și el mai încet. Deștept, nu?

BMW R 1200 RT, chiar dacă nu-ți permite să te strecori, motocicleta e mai manevrabilă ca multe naked-uri. Sunt sigur că poate fi condusă fără probleme și de un începător. Deja a fost recitată de toată lumea chestia cu centrul de greutate al boxerului, știu. Dar când mergi cu ea vei vedea de ce reușesc polițiștii să se miște așa de repede printre jaloane și este mai abilă decât un Hornet la schimbat direcția.

La drum lung

După ce ieși, în sfârșit, din oraș, începe distracția. Și chiar poți vorbi de distracție, în ciuda faptului că ai… 274 de kg sub tine. BMW R 1200 RT are un parbriz reglabil electric care se ridică așa de sus încât de-abia mai adie vântul. Dar designul a fost foarte bine studiat, astfel încât n-ai parte de turbulențe, iar la 130-140 este așa de liniște încât nici nu-ți dai seama cu ce viteză mergi. Eu am putut foarte bine să ascult știrile la viteza aia, iar cu viziera deschisă îl poți urmări până și pe Ilie Dobre când comentează meciul la Radio România Actualități.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

BMW R 1200 RT este motocicleta cu cea mai bună protecție la vânt din flota bavarezilor. Ceea ce nu-i întotdeauna bine. Foto: Mihnea Ratte

BMW R 1200 RT are o protecție la vânt ridicol de bună. Iar ăsta este unul dintre lucrurile care nu mi-au plăcut la această motocicletă. Sunt absolut convins că poți merge și la 5 grade, pe ploaie, fără să-ți fie frig, dacă ai opțiunile de confort. Nu ajunge deloc vântul la tine. Dar reversul medaliei e că nu te ventilezi deloc la temperaturi ridicate. Mie-mi era cald la 25 de grade, îmbrăcat în tricou, geacă de piele perforată (alta decât cea din fotografie) și cu mănuși de vară. Asta pentru că nici măcar la mâini nu bate briza. Iar cu parbrizul retras total, vântul te atinge doar de la bărbie în sus, așadar singura parte pe care o poți ventila este creștetul capului.

În rest, ce să-i reproșezi la drum lung? BMW R 1200 RT are noul motor boxer de 125 cp care echipează și R 1200 GS. Trage suficient de bine cele 274 de kg, dar e la mintea cocoșului că n-o să aibă comportament de sportivă. Oricum, pentru cel care vrea o motocicletă touring este mai mult decât suficient. În plus, cum spuneam și mai sus, a fost foarte bine desenată și nu devine instabilă la viteze mari.  Nici frânele nu m-au dezamăgit și s-au dovedit foarte prompte în toate situațiile, chiar dacă aveau de-a face cu o masă mare pe care s-o oprească.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Nu simți cele 274 de kg în mers. Foto: Mihnea Ratte

Confortul pe R 1200 RT este la el acasă, mai ales pe setarea soft a suspensiilor, iar virajele pot fi abordate fără emoții. Poate i-ar fi prins bine un ampatament ceva mai lung, care s-o așeze altfel pe drum la viteze mari, dar asta ar fi redus din manevrabilitatea la viteze mici și prin oraș. Dacă ne uităm peste fișele tehnice, vom vedea că distanța dintre roți – 1.485 mm este mai mică decât la F 800 GS (1.514 mm), R 1200 GS (1.507) sau R 1200 R (1.495).

Electronice și alte dotări

BMW R 1200 RT are cam toate sistemele care se pot pune pe o motocicletă și ceva mai mult. Vorbim despre modelul „full option“. Suspensiile pot fi setate în modurile soft, normal și hard, iar modurile de mers Rain, Road și Dynamic ajustează accelerația (ride by wire), controlul tracțiunii și ABS-ul în funcție de varianta selectată.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

BMW R 1200 RT este dotată cu Dynamic ESA. Și multe alte lucruri. Foto: Mihnea Ratte

Modelul testat a fost echipat și cu gear shift asistant Pro, adică un quickshift-er (adică schimbi viteza fără să apeși ambreiajul), sistem căruia nu i-am prea găsit rostul pe o motocicletă touring. N-am simțit nevoia să-l folosesc deloc, dar sunt convins că dă bine la palmares.

BMW R 1200 RT mai are și  hill start control, adică un asistent la pornirea în rampă. Se activează printr-o apăsare mai lungă a manetei de frână și trebuie să accelerezi mai tare ca să pleci de pe loc. Sincer, și pe acesta l-am folosit doar ca să văd cum funcționează, dar înțeleg că dacă ai pasager + bagaje și te oprești să faci poze la urcare pe Stelvio poate fi util.

bmw r 1200 rt parbriz

Parbrizul este reglabil electric. Foto: Mihnea Ratte

În materie de confort, ai manșoane încălzite (deja banal) și șa încălzită (mai puțin banal). Controlul în șa este diferit pentru pasager, cee ce este foarte util. Știi foarte bine că femeilor întotdeauna le e frig și nu trebuie să fii nevoit să-ți încălzești fundul când vrea ea.

BMW R 1200 RT are un sistemul audio ce poate fi conectat la un stick USB și are intrare aux. Din păcate, nu poți face pairing bluetooth cu smartphone-ul, ci doar cu o cască ce are sistemul de bluetooth de la BMW Motorrad.

butoane r 1200 rt

Butoane, butoane, butoane… Foto: Mihnea Ratte

BMW R 1200 RT 2014 vine echipată cu side-case-uri, suficient de încăpătoare, iar top-case-ul în care intră două căști integrale este opțional. În plus, pentru cutii și pentru cele două spații de depozitare de lângă ghidon există închidere centralizată prin telecomandă. Ca să nu mai stai să verifici fiecare încuietoare în parte.

Preț și consum

În dotarea de bază, BMW R 1200 RT costă 16.755 de euro, cu TVA. Quickshift-erul, pachetul confort, pachetul touring, pachetul dinamic și sistemul audio ECE, adică tot ce-am avut noi pe motocicletă, îi ridică prețul la… 20.671 de euro. Cam cât un K 1600 GT în dotarea de bază și cu 3.000 de euro mai puțin decât un K 1600 GT cu toate opțiunile.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Consumul din test: 5,5 l/100 de km, fără s-o menajăm. Foarte bun, având în vedere masa și stilul de mers la care am supus-o.

Concluzie

Manevrabilitatea, ținuta de drum, calitatea finisajelor, poziția, toate plasează BMW R 1200 RT în liga superioară și nu prea avem ce să-i reproșăm. Desigur, tot din liga superioară e și prețul.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Foto: Mihnea Ratte

Aș fi vrut ca BMW R 1200 RT să aibă o protecție mai redusă la vânt (aici poate fi vorba de gusturi), aș fi permis pairing bluetooth cu smartphone-ul și aș fi ascuns antena. Da, nu te proptești într-o antenă, dar e păcat că n-au optat pentru o variantă mai elegantă, la câtă tehnologie intră într-o astfel de motocicletă.

Jurnaliștii britanici au spus că BMW R 1200 RT este un „yacht al motocicletelor“. Și le dăm dreptate. E drept, ca să te bucuri de drum n-ai nevoie de radio care-și modifică singur volumul, de hill start control și de închidere centralizată. Dar dacă-ți permiți să dai 20.000 de euro pe o motocicletă, de ce să le refuzi?

 Date Tehnice BMW R 1200 RT

[tabgroup]111111[/tabgroup]

 

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Foto: Mihnea RatteCristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

3 Comments

  1. daniel spune:

    Ce tot aveti cu Mircea Badea prin articole? Am inteles ideea, nu trebuie sa deveniti penibili. Aproape nu exista articol moto in care sa nu se vorbeasca de acest personaj. Sunteti desgustatori, macar motocicleta e sperba.

  2. Stefan Leonte spune:

    Sa inteleg ca si tie ti-a placut! Ma oftic ca ai avut parte de vreme faina. Eu doar pe ploaie am mers cu dracovenia si mereu am fost uscat.

    Cat despre Mircea Badea…si-o fi luat bata cu ride by wire? Ii schimba uleiul la 5000?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.