sporster
Harley-Davidson lansează un Sportster cu sânge latin
13/05/2013
monza10
Fetele de la Monza FOTOGALERIE
14/05/2013

Alexandria, orașul unde n-ai ce căuta pe două roți

Pe cele mai importante străzi din Alexandria, motocicliștii și scuteriștii n-au voie să circule între orele 22.00 și 6.00. Cât despre biciliști, interzis la orice oră.

Alexandria este un oraș de câmpie, capitala județului Teleorman și locul pe unde vice-premierul Dragnea voia să ducă o autostradă. Cu alte cuvinte, un oraș euopean, destul de important, aflat la 88 de km S-E de București.

alexandria

Semnele împânzesc străzile Dunării și București

În Alexandria, toate străzile sunt paralele și perpendiculare. Iar două dintre ele, București și Dunării, străbat orașul de la nord la sud, respectiv de la est la vest. Sunt cele mai largi, cele mai circulate și fac legătura cu cele mai importante puncte ale orașului. Dacă ai treabă prin Alexandria sau doar ești în trecere, vrând-nevrând, mergi pe ele.

Probabil că, în anumite seri de vară, când Connect’R nu doarmea, dar locatarii de pe cele două străzi sforăiau liniștiți, niște băieți mai activi, cu tobe modificate, ajungeau10.000 de rpm și tulburaru liniștea. Iar de-aici, Primăria nu s-a complicat și a interzis definitiv circulația pe cele două artere. Indiferent dacă ai tobă modificată sau nu, indiferent dacă mergi încet sau cu 140 de km/h.

Asta în timp ce art. 100, alin 7 din legea privind circulația pe drumurile publice arată clar că este interzisă  „conducerea unui autovehicul care, în mers sau staţionare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă“ și că acest fapt consituie o contravenție, sancționată cu 4-5 puncte amendă. Mai mult, potrivit art. 112 din aceeași lege – litera h, în cazul în care „zgomotul în mers sau staţionare depăşeşte limita legal admisă pentru tipul respectiv de vehicul“, se reține certificatul de înmatriculare.  Așadar, există deja o lege care poate fi aplicată pentru a reduce zgomotul de pe șosele și n-ar fi nevoie decât de un echipaj care să aibă aparatură care să măsoare decibelii.

Alexandria

Bicicletă, tractor, căruță, camion? Totuna pentru primărie.

Primăria nu s-a oprit la motocicliști și a interzis, totodată, circulația scuterelor. Iar numărul de decibeli produs de un scuter este similar, ba chiar mai mic, cu cel produs de orice Dacie.

Dar cu bicicliștii ce-ați avut?

Și mai interesantă este interzicerea mersului pe bicicletă pe strazile Dunării și București, indiferent de oră. În Europa, mersul pe bicicletă capătă o amploare din ce în ce mai mare. Se fac campanii, se alocă fonduri și se construiesc mai mulți km de piste decât are România de autostradă. Până și primăriile din țara noastră, măcar la nivel declarativ, pun raclente și încurajează mersul pe bicicletă.

În tot acest timp, cei din Alexandria îi pun pe bicicliști la zid, încurajează mersul poluant cu mașina, aglomerația și taie din rădăcină orice posibilita de schimbare. Bicicliștii sunt puși pe același semn „de interzis“ cu tractoriștii, camionagii și căruțașii.

Am încercat să aflăm de la Primăria Alexandria motivele pentru care au fost luate aceste măsuri. Le-am trimis un email și le-am dat telefon. Încă așteptăm răspunsul.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

4 Comments

  1. […] Cazul din Alexandria a fost prezentat de către noi, pe larg, aici.  […]

  2. […] Probabil că n-am fi băgat în seamă remarca unui american depășit, dar ne-a adus aminte de câteva cazuri din România. Iar un astfel de exemplu este orașul Alexandria, unde motocicliștii și bicicliștii n-au voie pe cele mai importante artere din… […]

  3. […] Dincolo de faptul că nimeni nu încurajează zgomotele excesive la 10.000 rpm cu tobă aftermarket, rămâne de văzut dacă legea va fi votată și, mai ales, care vor fi normele de aplicare. Cu alte cuvinte, cum determini, exact, că zgomotul făcut de motociclist este prea mare. Presupunem că nu vor dota toți polițiștii cu aparate de măsurat decibeli. Oricum, e de apreciată că autoritățile din Timișoara n-au urmat calea celor din Alexandria, care-au interzis de tot motocicletele la ceas de seară.  […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.