Ducati Multistrada 950 prim test – A meritat așteptarea?
22/12/2016
Dakar Porn. 2017 KTM 450 Rally, luată din toate pozițiile
03/01/2017

Africa Twin și Punctul G

Cutia de viteze automată de pe Africa Twin rămâne, pentru mulți, un mister. E ca un scuter? Nu. Ce înseamnă D și S e destul de intuitiv. Dar ce-i cu punctul G? Încercăm să lămurim situația în acest articol. 

Am avut ocazia să testez, timp de trei zile, Africa Twin DCT. La doar câțiva km după ce am părăsit showroom-ul Motor Team, am început să râd de unul singur, în cască. Eu râd când sunt fericit. Când nu-mi place ceva, mă încrunt. Astfel, mi se părea fascinant cum acea motocicletă schimba vitezele mai bine ca mine. Le schimba astfel încât să rămân mereu în banda de cuplu. Le schimba rapid și simțeam cum crește viteza fără să fac nimic. Practic, pui motocicleta în Drive, accelerezi și pleci.

DCT-ul de pe Africa Twin este cel mai avansat mecanism automat de schimbare a vitezelor. Fiind de mai mulți ani pe piață, inginerii Honda au avut vreme să-l rafineze pentru a echipa cu succes cea mai importantă motocicletă din gamă.

16YM CRF1000L Africa Twin

16YM CRF1000L Africa Twin

 

Dar hai să vedem cum funcționează. DCT-ul are aceeași construcție ca o cutie de viteze convențională, pe care o găsim și pe alte motociclete Honda, doar că operațiunile de schimbare a treptelor se fac prin intermediul unui sistem electronic ce controlează două ambreiaje care acționează separat.

Modul D – vitezele se schimbă automat, scurt și rapid, la turații reduse – un mod potrivit pentru turele relaxate și mersul prin oraș.

Modul S – algoritmul de schimbare a treptelor permite un pilotaj mai agresiv. Motocicleta monitorizează unghiul accelerației și rămâne mai mult în treptele inferioare de viteză. Acesta are, la rândul lui, trei nivele.

Indiferent de modul în care tre afli, poți schimba treptele manual prin butoanele +/- amplasate pe ghidon.

Modul G – pe lângă butoanele D și S, mai există un buton G, care nu e pus pe ghidon ci pe panoul de bord. Ce-i cu acest G?

16YM CRF1000L Africa Twin Dashboard

16YM CRF1000L Africa Twin Dashboard

Să ne-ntoarcem la modul în care funcționează cutia. Africa Twin are un sistem care se numește “adaptive clutch control”, ce elimină șocurile până acum inerente la schimbarea treptelor. Gândește-te așa: se-ntâmplă uneori să retrogradezi brusc, să dai rapid drumul la ambreiaj, iar casca pasagerei să se oprească în casca ta. Lând în calcul o schimbare rapidă a treptelor (debraiere rapidă), căștile s-ar ciocni la fiecare retrogradare.

Sistemul “adaptive clutch” permite o schimbare mai lină a treptelor (chiar dacă e rapidă) dar poate duce la o întârziere de reacție a motocicletei, în raport cu comanda pe care i-o dai, ușor perceptibilă de către piloții mai pretențioși.

Pentru un răspuns mai direct, a apărut modul G. Acesta-ți permite derapaje în off-road și te ajută să simți o legătură mai puternică între accelerație și roata spate.

Tot în off-road te ajută și controlul tracțiuni pe mai multe nivele, care poate fi dezactivat total și ABS-ul care poate fi dezactivat complet pe roata spate.

Din păcate, motocicleta testată de mine nu avea anvelope pretabile pentru off-road, așadar plimbarea mea s-a limitat la asfalt. Dar voi reveni cu update la începutul sezonului următor.

image-diagram-of-the-layout-of-key-componentsCristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.