Luptă strânsă. Yamaha se află cu o unitate în fața BMW Motorrad în primele trei luni ale anului 2016, în ceea ce privește înmatriculările motocicletelor și scuterelor noi. KTM se află pe a treia poziție, la o aruncătură de băț.
Dacă excludem din clasament scuterele mai mici de 500 cmc și motocicletele de enduro, prima poziție este ocupată de BMW, apoi de Kawasaki, respectiv Yamaha.
După publicarea datelor APIA, PeMotoare a verificat situația înmatriculărilor, consultând statistica DRPCIV – disponibilă online. Astfel, a constatat că discrepanțele dintre datele APIA și datele DRPCIV sunt foarte mari și a încercat să le explice.
Ce e APIA. Ce e DRPCIV?
Pentru cei nefamiliarizați cu piața moto, APIA este Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile care realizează, lunar, prin sondaj un raport al vânzărilor auto-moto. Cifrele sunt raportate către APIA direct de importatorii aflați în asociație.
DRPCIV – este Direcția de Regim Permise și Înmatriculare a vehiculelor – autoritatea statului care, printre altele, ține evidența vehiculelor înmatriculate. DRPCIV este biroul unde-ți înmatriculezi motocicleta, cu alte cuvinte.
Top Înmatriculări T1 DRPCIV – Clasament General*
Yamaha: 23
BMW: 22
KTM: 18
Kawasaki: 16
Harley-Davidson: 11
Suzuki: 9
Husqvarna: 4
Honda: 3
Ducati: 2
Triumph:2
*Clasamentul include scutere și motociclete enduro
Top peste 500 cmc
BMW: 22
Kawasaki: 14
Yamaha: 13
Harley-Davidson: 11
Suzuki: 8
Triumph: 2
Ducati: 2
KTM: 1
BMW rămâne lider în topul motocicletelor peste 500 cmc, datorită vânzărilor din clasa mare, cel mai bine-vândut model fiind R 1200 GS/GSA.
Astfel, Yamaha este liderul înmatriculărilor pe primul trimestru, datorită gamei largi, ce cuprinde scutere și motoare de enduro vândute. BMW este liderul la categoria motociclete de stradă – (BMW joacă doar la clasa peste 500 cmc. Deocamdată), în timp ce KTM domină puternic zona enduro.
APIA vs. DRPCIV – discrepanțe foarte mari. De unde apar diferențele?
Între raportul APIA – publicat anterior și raportul DRPCIV apar diferențe destul de mari. De unde aceste cifre? Pentru a lămuri diferența, am stat de vorbă cu reprezentanții BMW Motorrad România, unde s-au observat diferențe mari. Potrivit acestora, 15 R 1200 RT fac parte din flota către poliție, iar șapte dintr-o flotă către SMURD, în timp ce mai multe S 1000 RR-uri nu au fost înmatriculate, fiind folosite exclusiv pentru circuit. Totodată, mai sunt motociclete care încă au numere roșii.
Situația este similară în cazul Kawasaki, unde vorbim despre ZX-10R-uri neînmatriculate și despre motoare cu numere roșii sau aflate la dealeri, potrivit reprezentanților brandului. Totodată, Kawasaki a vândut multe modele de MX care nu se înmatriculează.
1 Comment
Viva yamaha