Cum să-ți iei R 1200 GS cu 220 euro/lună. Plus CASCO
13/07/2015
10 lucruri pe care trebuie să le știi despre mersul în grup
15/07/2015

Cu motorul la înălțime (II) – Parâng

În episodul de astăzi continuăm periplul prin Carpați, acolo unde ne-a dus tentativa noastră de a scăpa de canicula asfaltului citadin. După ce am văzut cum putem cuceri cele două vârfuri mai mari de 2500m din Retezat, ne-am îndreptat spre singurul vârf din Munții Parâng care se încadrează în baremul nostru de altitudine: Parângul Mare. Dacă primele au avut nume de fete, legenda spune că Parângul a fost un împărat bătrân și sfătos.

Caii din Parâng

Facem o precizare pentru cei care nu au citit prima parte. Ne-am propus ca obiectiv al acestor ture tematice să îmbinăm motociclismul cu plăcerea mersului pe munte. Vom încerca să ne apropiem cu motocicleta cât mai mult de cele 14 vârfuri din Carpați care au o înălțime mai mare de 2500m folosind numai drumuri existente (asfaltate sau nu). Puteți să mă înjurați, dar eu nu sunt de acord cu mersul cu motocicleta pe poteci, sau – mai rău – pe acolo pe unde nu există nici măcar poteci.

Banner-ulei2

Vedere spre Cârja

Cu o altitudine de 2519m, Parângul Mare este al patrulea (sau al cincilea, după alte surse) vărf muntos din România, fiind totuși cel mai înalt vârf din țara noastră care nu se află în Munții Făgăraș. Sunt două variante principale prin care se poate ajunge pe vârf, una lăsând motocicleta pe Transalpina și alta lăsând-o la Complexul Turistic Parâng. Deși ruta ce pleacă de pe Transalpina este puțin mai scurtă, am ales-o totuși pe cea de-a doua pentru că, sus, pe Transalpina, nu aveam la cine să las motocicleta și echipamentul. Ca și timp (pentru că distanța pe munte se măsoară în timp, nu în km), prin Pasul Urdele – Transalpina faci cca. 3h până în vârf, iar pe la Complexul Parâng faci 3,5h. Asta cu pauze de admirat peisajul și de făcut fotografii.

Indicator Vf. Parandul Mare

Așadar, din Petroșani o iei spre Voineasa-Brezoi, o șosea care intersectează Transalpina la Obârșia Lotrului și care este una dintre cele mai frumoase rute moto de la noi din țară. Dar, după câțiva km de la ieșirea din oraș părăsești drumul principal (care face la stânga) și ajungi la stația de îmbarcare telescaun Rusu (8 km până aici). Te afli deja la 1073m și dacă ai o motocicletă de stradă ar fi bine să o lași acolo în parcare. Dacă, în schimb, ai o motocicletă cu garda la sol mai ridicată și vrei să te distrezi puțin, prelungești statul în șa (pardon, în scărițe) urcând pe drumul de sub telescaun până la stația de debarcare (1685m). Este un drum neasfaltat, cu viraje foarte strânse în care trebuie să fii atent să nu vină cineva de sus pe contrasens. Ascensiunea e foarte agreabilă dacă nu ai pasager și bagaje grele.

Drăguțe mioare

Ajuns cu mult după ora prânzului mi-am dat seama că nu mai e timp pentru atingerea vârfului propus, așa că m-am limitat la o plimbare până pe Parângul Mic (2074) și de acolo la Lacul Mija. Lacul, aflat la 1975m într-o căldare glaciară spectaculoasă își schimbă culoarea în fiecare moment, în funcție de norii care trec deasupra și de unghiul din care bat razele soarelui.

Lacul Mija

În zona centrală a Complexului Turistic Parâng, (stațiune de ski cu tradiție) există mai multe posibilități de cazare. Dacă nu vreți să rămâneți peste noapte, ajungeți de dimineață și vreți să faceți tură de o zi, puteți să vă lăsați echipamentul la o recepție sau restaurant. Astfel, doar cu un rucsăcel sau o borsetă, “zburați” până în vârf.  Pe traseu nu există niciun izvor, așadar e bine să vă hidratați înainte de plecare și să aveți și la voi un recipient (cu apă, desigur). Poteca marcată cu bandă roșie vă va purta pe curba de nivel unde jienii își lasă caii liberi din primăvară și până în toamnă.

Cai de munte

Caii, grupați în herghelii precum odinioară caii sălbatici, coboară singuri de pe munte în caz de vreme rea. În rest, acolo își petrec timpul zi și noapte, încântând privirile turiștilor și rugându-te din priviri să-i mângâi pe coamă.

Păstrând tradiția

Continui poteca pe lângă turmele momârlanilor și negociezi cu câinii ce însoțesc oile, pentru că nu toți sunt prietenoși. Urci mai întâi pe Vf. Cârja (2405m), apoi, după două ore de alergare sau 3,5 de mers de la plecare, atingi Vf. Parângul Mare (2519m).

Ciobănesc

Legenda spune că Parângul Mare era un împărat care a avut un fiu, pe Parângul Mic. Iar din dragostea dintre Parângul Mic și fata împăratului Pietrei Craiului, s-a născut prințul Făgăraș…

Banner-ulei2Catalin Sanatescu
Catalin Sanatescu
Sunt exact ca si tine, cel care ai intrat pe acest site: dacă aș avea un puţ cu petrol în curte, iar temperaturile ar fi mereu peste 15 grade Celsius, aș fi cel mai fericit dintre pământeni. După experienţele din radio şi tv acum este rândul presei online. Alte pasiuni: trail running, cicloturism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.