Honda VFR800X Crossrunner, mai musculoasă și mai arătoasă în 2015
10/09/2014
Accident de …rahat. La propriu
11/09/2014

Top 5 drumuri de mers cu motocicleta în Europa

Să aibă viraje, asfalt bun, să te ducă în locuri de vis și să nu fie prea departe de România. Acestea au fost criteriile după care am construit acest clasament. Și după ce le-am testat pe două roți, te asigurăm că îndeplinesc toate normele. 

Care sunt ingredientele necesare pentru a te bucura de mersul cu moto? Poate pentru un american altul ar fi răspunsul, dar noi, europenii preferăm curbele, peisajul pitoresc și o suprafață de rulare care să îți inspire încredere. În alcătuirea topului am luat în calcul și ca drumul respectiv să fie relativ accesibil motociclistului român, la o distanță rezonabilă de țara noastră, de aceea nu am inclus rute din nordul continentului sau din vestul îndepărtat. De asemenea, în top nu se regăsesc nici drumurile din România, care vor face subiectul unui alt articol.

 1. Coasta Dalmației, de la Rijeka la Dubrovnik (Croația)

Sunt peste 500 de km de bucurie pură. Nu este de mirare că este zona preferată de producătorii de motociclete atunci când lansează un model nou. Pe aceste drumuri sunt invitați jurnaliștii moto pentru teste, filmări și fotografii.

Pentru a avea o vizibilitate cât mai bună asupra plajelor, golfurilor sau porturilor cu iahturi este indicat ca traseul să fie făcut de la nord la sud, astfel încât să ai marea în dreapta și munții în stânga. Majoritatea virajelor au o linie curbă construită matematic, astfel încât, odată înclinată motocicleta, nu mai sunt necesare corecții ale traiectoriei. Atenție însă, atunci când plouă, asfaltul nu este cel mai aderent. Coasta Dalmației este de evitat în perioada iulie-august din două motive: căldura mare nu iți va ventila echipamentul, iar puzderia de bicicliști, mașini și autorulote te va face să fii atent mereu la trafic și mai puțin la peisaj sau senzații.

dubrovnik

Oprește-te la Dubrovnik. Bea un vin seara, în cetatea istorică, pe acorduri de jazz. Iar a doua zi, ia-o din loc, pentru că mare lucru n-ai de făcut.

 1. Pasul Stelvio (Alpi – Italia)

Sunt nu mai puțin de 48 de “ace de păr”, multe dintre viraje nu se pot lua decât cu treapta I. Șoseaua situată la cea mai mare altitudine (2758m) din Italia și a doua cea mai înaltă trecătoare din Alpi, după Col d’Iseran (2770m), oferăun tablou de neuitat. În zonă există multe drumuri pe care te poți pierde, însă rătăcirile nu pot fi decât motive de explorare. Practic, poți petrece trei zile în Alpi fără să mergi pe același drum. Poți trece din Austria în Italia, din Italia in Elveția și înapoi, cât ai zice „moto“. Fiind la o altitudine atât de înaltă, chiar și în lunile toride vremea se poate schimba brusc, așadar costumul impermeabil sau mânerele încălzite sunt mai mult decât binevenite. Dacă ajungi la începutul lunii iulie, dă o tură și pe la Garmisch-Partenkischen, în Germania, unde are loc festivalul BMW Motorrad Days. Vei avea parte de o petrecere în stil bavarez cu mii de bikeri și… tone de bere. Pentru mai multă atmosferă, citește povestea turei făcută de noi în această vară. 

IMG_0306

Pasul Stelvio, locul unde se unesc trei țări: Italia, Austria și Elveția.

Încă un “amănunt”: spre deosebire de alte pasuri alpine celebre (Grossglockner, Timmeljoch – Austria sau Tre Cime – Dolomiți), trecerea prin Stelvio este gratuită.

 1. De la Vlore la Saranda (Albania)

Un alt mod de a îmbina muntele și marea, de a te bucura de virajele prin munți, dar și de apa limpede a Adriaticii. Aici poți găsi golfuri sau plaje pustii, numai pentru tine, Albania fiind ună din zonele încă neatinse de turismul de masă. Să nu te miri dacă – în căutarea unei astfel de plaje – o să dai peste o bază militară dezafectată de submarine. Se încadrează pefect în peisaj, alături de sutele de buncăre.

albania

În Albania poți găsi locuri și plaje pustii, doar pentru tine.

 1. Monaco – Genova

Dacă banii nu sunt o problemă, atunci lasă acasă top-case, tank-bag, alte genți și ia cu tine doar cardul și periuța de dinți. Zona este ca un circuit de viteză, majoritatea motocicliștilor sunt pe sportive sau naked-uri și multe curbe au pe margine cruci, plăci funerare sau chiar căști de motociclist încastrate în stâncă, așa că ai grijă să nu te lași dus de val. Nu departe de Genova se află Cinque Terre, cinci mici localității situate pe malul mării ce formează un parc național și care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Drumul spre Coasta de Azur te va purta prin alte localități celebre pe care vei dori să le vizitezi: Sanremo, Monaco, Nisa ori Saint Tropez.

monaco

Nu te vei plictisi pe Coasta de Azur. Bani să ai… Foto: J. McMorrow 1999-2012/pbase.com

 1. Bar (Muntenegru) – Sarajevo (Bosnia)

Vei trece prin Canionul Tara (al doilea ca mărime din lume, după Grand Canyon din S.U.A.) și prin Parcul Național Durmitor. Peisajele spectaculoase continuă în așa numita Republica Srpska și în Bosnia. Aici poți merge ore întregi prin păduri și prin munți fără să întâlnești pe altcineva în trafic sau vreo așezare. E zona în care au stat ascunși ani întregi liderii sârbilor bosniaci căutați de Tribunalul Penal Internațional de la Haga. Indicată pentru această rută este o motocicletă enduro cu rezervor supradimensionat și provizii de mâncare, pentru că te poți rătăci foarte ușor, majoritatea joncțiunilor neavând indicatoare. Dacă găsești, totuși, pe cineva care să te îndrume și cu care ai vrea să stai la povești, e bine să eviți cuvinte precum U.E., NATO, Serbia sau Kosovo.

tara

Pentru canionul Tara ți-ar prinde bine o motocicletă adventure. Și GPS. Sau măcar hartă.Catalin Sanatescu
Catalin Sanatescu
Sunt exact ca si tine, cel care ai intrat pe acest site: dacă aș avea un puţ cu petrol în curte, iar temperaturile ar fi mereu peste 15 grade Celsius, aș fi cel mai fericit dintre pământeni. După experienţele din radio şi tv acum este rândul presei online. Alte pasiuni: trail running, cicloturism.

4 Comments

 1. Bogdan spune:

  Ar fi fost bun un mapping pe Google Maps 🙂

 2. Nu, nu. Atunci care ar mai fi plăcerea omului ce vrea să planifice traseul? :))

 3. Ovi b spune:

  Muzica este trista, si a-ti prins prea putin din drumurile din acea zona. Mie nu imi place. Am batut destui ani drumurile astea si chiar meritau sa fie vazute mai multe peisaje si mai faine.

 4. Andrei Suciu spune:

  Ati omis Corsica! Am facut toate drumurile mentionate in acest articol, sunt de top dar cum e Corsica, nimic nu se compara!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.