Prioritate pentru motocicliști la Frontiera din Moldova
21/06/2019
Pregătiri de călătorie: Vize în Asia Centrală și alte calcule
26/06/2019
BMW prezintă “Boxerul Electric”: Așa arată viitorul

BMW Vision DC Roadster este un concept ce previzionează o nouă linie de motociclete electrice, ce-ar putea apărea pe piață până în 2023. Efortul BMW este demn de lăudat, pentru că arhitectura respectă, cel puțin vizual, tradiția companiei. Conceptul are un sistem de răcire a bateriei ce ne duce cu gândul la motorul boxer, iar transmisia către roata-spate se face prin cardan. 

Dacă la motocicletele clasice motorul este cel care iese în evidență, tot ce-nseamnă electric orbitează în jurul bateriei. Iar aici bateria este elementul central, mare și așezată pe verticală. Pe fiecare parte găsim două sisteme de răcire, dotate cu ventilator, care imită cilindrii unu motor boxer. Și, până la urmă, asta era și ideea boxerului. Așezarea cilindrilor permitea o răcire foarte eficientă. 

Motorul este mult mai compact și se află undeva în spatele bateriei, fiind conectat la un cardan – un alt element de bază al tradiției BMW. 

Edgar Heinrich, șeful de design BMW Motorrad, explică ceva interesant: “Cuplul mare disponibil imediat oferă o accelerație care-ți taie răsuflarea. Această putere livrată aproape brutal crează o experiență complet nouă în materie de performanțe dinamice”. Adică nu aduce în discuție doar linia de design care va defini o nouă clasă de motociclete BMW, dar vine și cu detalii despre dinamică. Ceea ce-nseamnă că acest proiect nu este într-un stadiu tocmai incipient. 

Totul este orientat către roata-față, cadrul din aluminiu este completat de o structură tubulară, iar materiale precum fibra de carbon și aluminiul sunt folosite pentru a reduce masele. Totodată, vedem o suspensie de tip duo-lever, în locul furcii clasice, folosită la actuala generație R1250R. 

BMW Motorrad nu anunță nimic clar despre apariția unei versiuni de serie, dar potrivit unui material de presă lansat azi de BMW Group, compania va avea în portofoliu 25 de motociclete electrice până în 2023. Și DC Vision Roadster ar trebui să fie unul dintre ele.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.