Cinci drumuri din Balcani care-ți taie răsuflarea
06/12/2016
Moshocicliștii se întorc. Km de zâmbete și în 2016
09/12/2016

Singur pe drum?

“N-am avut niciun moment de singurătate atunci când am călătorit singur”, o replică ce mi-a rămas în minte dintr-o discuție despre a călători singur sau însoțit. 

Am călătorit singur, am căltorit alături de prieteni, am călătorit cu pasagera în spate. Cum e mai bine? Greu de spus. Depinde ce vrei să iei din acea călătorie. Dacă vrei să afli cât mai multe lucruri, dacă vrei să ai pe cineva care să-ți trăncăne non-stop, dacă vrei să te relaxezi, pur și simplu. Oameni diferiți, situații diferite.

Plecând singur, vei lua 100% din acea călătorie. Vei fi tu, cu gândurile tale, iar când te vei opri vei fi nevoit să interacționezi cu oamenii ca să mănânci, ca să găsești un hotel, ca să nu fii doar tu cu gândurile tale. Vei cunoaște personaje, vei da “noroc” în mai multe limbi, va fi o experiență autentică.

Dacă apare a doua persoană, vei pierde automat 30%-40% din călătorie. La opriri, din comoditate vei sta de vorbă cu partenerul de drum, nu cu localnicii, dar s-ar putea totuși să vă mai amestecați cu un grup, la o masă. Îmi amintesc și acum întâlnirea pe care-am avut-o cu rusul Anton, jurnalist la o televiziune din Kazahstan, care ne-a chemat la o masă alături de prietenii lui ca să împărțim o sticlă de vodkă.

Dacă apar mai multe persoane, ai pierdut 60% din călătoria pe care ai face-o singur. Dar ai câștigat niște tovarăși de drum, gata să te ajute dacă pățești ceva. Ai câștigat niște oameni cu care să stai în fiecare seară în jurul mesei și să povestești. Ai câștigat confortul într-o țară îndepărtată, unde nimeni nu vorbește limba ta și nimeni nu-ți știe obiceiurile.

A călători singur este o experiență mult mai intensă, dar mai riscantă. Dacă pleci în grup, obții siguranță și te simți ca-n concediu.

Tu ce alegi?Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.predoi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.