NU suntem donatori de organe
25/03/2014
VIDEO PeMotoare la Budapest Motor Show
26/03/2014

Salonul Moto de la Budapesta. Modele noi și bun-simț

Salonul Moto de la Budapesta este peste SMAEB-ul nostru. Arată mai bine, are toate motocicletele care contează, iar atitudinea expozanților este cu totul alta.

Am văzut la Salonul Moto de la Budapesta cam toate motocicletele noi prezentate în toamnă la Milano de către producătorii importanți. În afară de MV Agusta și Aprilia n-a lipsit niciunul dintre numele mari. Mai importantă decât numărul modelelor noi a fost atitudinea expozanților. Puteai să te urci pe orice motocicletă (cu mici excepții) fără să vină cineva după tine să te-ntrebe dacă vrei s-o cumperi sau să se uite urât la tine. Iar majoritatea oamenilor venise să se uite, să se fotografieze cu motocicletele și să se relaxeze. Prea puțini erau cei care veniseră chitiți să-și cumpere motocicletă. Salonul moto a fost organizat în paralel cu un salon auto și de tuning și cu un salon de tatuaje, iar în curtea interioară a expoziției aveam tot felul de demonstrații de stunt riding.

VIDEO de la Budapest Motor Show

FOTO: Mihnea Ratte Photography

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Yamaha XV950. Foto: Mihnea Ratte

Yamaha a defilat cu MT-09, MT-09 Street Rally, MT-07 și cu XV950. Mă voi opri asupra ultimului din această listă, care arată absolut fantastic, mult mai bine ca-n fotografii. Finisajele sunt de calitate, iar cei de la Yamaha s-ar putea să fi dat o mare lovitură cu acest model. A sosit deja și în showroom-ul Yamaha din România, așadar o puteți vedea pe viu la Motodynamics. Dacă nu, la SMAEB. O altă apariție Yamaha a fost Tricity – scuterul cu trei roți – model abia lansat, despre care nu-s prea multe de spus, în afară de cele trei roți și de aspectul general ceva mai deosebit. Tot la standul Yamaha am avut un custom după XJR 1300, dar și o replică după Yamaha M1 pilotată anul trecut de Jorge Lorenzo.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

BMW K1600GTL Exclusive. Foto: Mihnea Ratte

BMW Motorrad a venit, cum era de așteptat cu noul R nineT, urcat pe piedestal, dar și cu R 1200 GS Adventure și S 1000 R. Aceste modele au ajuns deja și în showroom-urile din România, deci probabil le-ați văzut. A lipsit, în schimb, noul R 1200 RT, model care a ajuns în România. Per total, BMW Ungaria s-a prezentat mai slab la salonul din Budapesta decât s-a prezentat BMW Motorrad România la SMAEB. Standul a fost mai mic, modele mai puține, iar poziția mai puțin bună.

Triumph a pus la loc de cinste nava amiral din noua gamă de cruisere. Thunderbird LT a atras toate privirile și arată la fel de impunător cum ne așteptam. La 380 de kg și un motor de 1700 cc, nici nu se putea altfel. Britanicii nu s-au zgârcit la elementele de crom și sunt sigur că motocicleta va atrage o mulțime de priviri și la Salonul Auto Moto, unde o vor aduce cei de la Motoboom. Tot la loc de cinste era și Tiger 800 XC SE, care, în afară de culoare, nu are prea multe elemente noi față de modelul anterior.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Triumph Thunderbird LT. Foto: Mihnea Ratte

Suzuki, de asemenea, s-a prezentat foarte bine la Salonul Moto de la Budapesta, chiar dacă n-a avut așa de multe modele noi precum concurența. De fapt, a avut o noutate mare și tare: V-Strom 1000, asupra căreia s-au îndreptat toți ochii. Suzuki V-Strom 1000 vine să se bată cu aventurierele de clasă mare, iar japonezii spun c-au rafinat motorul de 100 cp, iar cuplul de la turații mici este mai ușor de controlat. În scurt timp, ar trebui s-o vedem și-n România. Un alt model care a atras privirile tuturor a fost Intruder 1800 B.O.S.S. Edition, care arată de-a dreptul spectaculos în galben și negru.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Suzuki V-Strom 1000 2014. Foto: Mihnea Ratte

Kawasaki a venit cu noul Z1000, unul dintre cele mai așteptate modele ale anului, o altă motocicletă care arată mult mai bine ca-n fotografii. La fel ca alte modele despre care am vorbit mai sus, Kawasaki Z1000 este deja în showroom-ul din România. O găsești la United Motors. Ce nu vei găsi este scuterul J300, prezentat festiv la Budapesta, primul scuter din istoria brandului. Are un look specific Kawasaki, dar șasiul și motorul provin de la taivanezii Kymco.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Kawasaki Z1000. Foto: Mihnea Ratte

Honda a făcut o adevărată demonstrație de forță cu o mulțime de modele noi, având cel mai mare stand. Am putut admira CBR1000RR SP, CB650F, NC750S, CB1100EX, F6C, CTX1300. Din punctul meu de vedere, tot noul VFR 800 e vedeta, o motocicletă care păstrează același caracter bine-definit, dar adus în anul 2014.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Honda VFR 800. Foto: Mihnea Ratte

Harley – Davidson a venit cu motociclete din gama touring, incluse în „proiectul“ Rushmore, precum și cu cele trei modele noi prezentate acum o lună: SuperLow 1200T, Street Bob Special Edition și Low Rider. Din păcate, n-am văzut Street 750.

În rest, Ducati a prezentat, așa cum era de așteptat noul Monster 1200, iar KTM a venit cu SuperDuke R. A mai existat un stand Moto Guzzi, unde am putut admira modelele V7 și California, precum și un stand Touratech.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Și zona de echipamente a arătat mai bine decât cea de la SMAEB, chiar dacă reducerile erau undeva la maxim 15%, iar produsele aduse la vânzare destul de scumpe. Asta cu excepția unui stand închiriat de arabi, unde găseai marfă ieftină, dar proastă.

Galerie foto: 

 Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.predoi

3 Comments

  1. […] PeMotoare.ro a fost în weekend la Budapest Motor Show. Concluzia? Mai avem puțin de tras până să-i ajungem pe vecinii din vest la capitolul Salon Moto. Povestea, precum și o galerie foto completă, aici.  […]

  2. […] mult crom, făcut să lucească în lumina soarelui, motocicletă care a atras toate privirile la Salonul Moto de la Budapesta, în materie de cruisere. Apoi, vei putea vedea Triumph Tiger 800 XC SE, Triumph Tiger 1200 XC, […]

  3. […] Mai bine ca la Budapesta se prezintă și BMW Motorrad, cu cel mai mare stand de la SMAEB (și cele mai multe motociclete), aflat, la fel ca și anul trecut, imediat langa intrare. Înăuntru vei găsi noile R nineT, R 1200 GS Adventure, S 1000 R, precum și restul modelelor din flotă. Tot de la standul BMW Motorrad vei putea afla mai multe despre Iubim 2 Roți, cel mai puternic eveniment moto din România, ce va avea loc pe 24 mai și unde se anunță super-paradă și petrecere cu stunt riding (Chris Pfeiffer) și muzici alese (Zdob și Zdub, Paraziții). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.