Marquez, victorie la Sepang. Rabat, campion Moto2
26/10/2014
Așa arată o bandă de motocicliști adevărată
27/10/2014

(P) Pregătirea motocicletei pentru iernat

(P) Vrem, nu vrem, sezonul se apropie de final. Iar dacă avem de gând să tragem motocicleta pe dreapta, ar fi bine să urmăm câțiva pași ca să fim siguri că va funcționa perfect în primăvară. 

Fă-o frumoasă

În primul rând, motocicleta trebuie spălată. Așa cum am mai discutat într-un material anterior(vom avea link către materialul cu spalarea motocicletei), ar fi bine să o facem pe cont propriu și să folosim produse de specialitate pentru o curățire sigură și eficientă.

spalare-moto-6-620x350

 

Umple-i rezervorul

După ce-am terminat episodul de frumusețe, trebuie să facem un drum până la benzinărie. Acolo umplem rezervorul la capacitate maximă, mai ales dacă este din metal, pentru a preveni coroziunea. Cei care au rezervor de plastic nu sunt în pericol. Dar cum benzina probabil va fi mai scumpă la anul…

which-product

Pentru a menține întregul sistem de alimentare fără reziduuri și ferit de condens, adaugă Motul Fuel System Clean când umpli rezervorul.

Apoi, dacă ai motocicletă cu carburator, închide robinetul de combustibil și lasă motorul pornit până se oprește singur.

Schimbă uleiul

Uleiul se schimbă la finalul sezonului, chiar dacă ai făcut doar 1.000 de km cu el. Asta din cauza infiltrării de reziduuri acide de combustie în ulei, care cauzează coroziunea motorului pe durata în care motocicleta nu este în funcțiune. Află mai multe despre schimbarea uleiului.

schimb-ulei-motul-620x350

Curăță lanțul

Curăță lanțul în profunzime (Motul Chain Clean), lasă-l să se usuce și lubrifiază-l ca atare. Mai multe despre întreținerea lanțului. 

Bateria

E cunoscut faptul că o baterie își pierde performanța dacă nu e folosită. Iar dacă se adaugă și factorul „frig“, șansele să mai poți porni motocicleta cu ea în primăvară se reduc considerabil.

which-product

 

Așadar, dacă ții motocicleta afară pe timpul iernii, scoate bateria și păstreaz-o într-un loc rece, ferit de îngheț, aplică vaselină pe terminale și conecteaz-o la o unitate de menținere a încărcării. Acesta pornește automat pentru a încărca bateria și se oprește din nou atunci când bateria este încărcată.

Dacă ții motocicleta în garaj, la loc uscat, nu mai e nevoie să deconectezi bateria. Așadar, nu va mai trebui să aștepți reconfigurarea componentelor electronice la repornirea motorului. Motocicleta va fi gata de utilizare, iar bateria va rezista mai mult.

verificare-lant2

 

Pune-i antigel

Dacă ai motorul răcit cu lichid, iar motocicleta stă afară pe durata iernii, trebuie să te asiguri că are protecție anti-îngheț de până la -20 de grade. Altfel, lichidul de răcire se poate dilata și poate provoca defecțiuni. Pentru o protecție sporită, umple instalația de răcire cu lichidul Motul Motocool.

which-product

 

Anvelopele

Creșteți presiunea cu 0,3-0,5 bari. Este recomandată parcarea pe cricul central. Roata care atinge podeaua ar trebui să fie rotită odată pe lună. Dacă ai doar cric lateral, trebuie să muți motocicleta cel puțin o dată pe lună pentru ca o altă parte a roții să fie în contact cu solul.

Acoperă-i inima cu ceva

Desigur, dacă ții motocicleta afară, ai nevoie de o prelată impermeabilă potrivită, care să protejeze motocicleta pe timpul iernii, dar să permită, totodată, aerului să circule pe sub ea. Dacă o ții în garaj, la loc uscat, o prelată simplă ar fi de ajuns ca să nu se umple de praf și s-o țină ascunsă, ca să nu te apuce iremediabil dorul de plimbări în toiul iernii.

pregatire iarna

*articol promoționalLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.