Indian Scout Bobber. Cel mai cool Scout
20/07/2017
Graham Jarvis s-a impus in prima zi de off-road de la Red Bull Romaniacs
26/07/2017

Marți începe Red Bull Romaniacs 2017. Tot ce trebuie să știi
Marți (25 iulie) se dă startul Red Bull Romaniacs – ediția 14 – cu celebrul Prolog din Centrul Sibiului. Anul acesta avem patru favoriți la titlu și piloți din 49 de țări, de la SUA la Hong Kong. Și anul acesta va fi organizat târgul caritabil Enduro for Romania. 

Și acum țin minte primul prolog Romaniacs pe care l-am văzut. Îmi amintesc că mă întrebam cum oare vor reuși acei oameni (supra-oameni) să treacă facă slalom printr-un labirint improvizat, apoi să treacă peste acele șine de tren, apoi să ajungă la finish știind că-i așteaptă câteva zile în care vor trage de motociclete pe poteci unde nici la pas nu prea poți ajunge.

Red Bull Romaniacs, considerată cea mai dificilă întrecere de hard enduro din lume e gata de un nou start. Tocmai am primit comunicatul de presă pe care-l vom posta, integral, mai jos. Pentru că este ghidul pe care trebuie să-l știe orice pasionat de enduro și orice spectator de Romaniacs. Programul, la sfârșitul articolului.

Marţi, 25 iulie, la ora 17:00, pe Bd-ul Coposu din centrul Sibiului se va da startul în cea de a 14-a ediţie a Red Bull Romaniacs. Cel mai dificil raliu hard enduro din lume debutează cu Prologul urban, în care riderii luptă pentru un loc cât mai bun pe ordinea de start a primei zile de off-road. Anul acesta au sosit în Sibiu rideri din 49 de ţări, inclusiv din Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Argentina, Australia, Noua Zeelandă, Hong Kong, Singapore s.a.m.d.

4 favoriţi la titlu

Graham Jarvis (Husqvarna) a câştigat anul trecut titlul cu nr.5 şi britanicul pare că nu va fi detronat prea curând din postura de „Rege al Carpaţilor”. Revine în 2017 şi este pentru a 10-a oară când ia startul în raliul de referinţă din enduro extrem. Este dornic să îşi apere titlul, însă este conştient că printre adversarii săi se află riderii mult mai tineri, unul dintre ei, Wade Young, având chiar jumătate din vârsta sa.

Alfredo Gomez (KTM, Spania) – foto principală –  a câştigat luna trecută Erzbergrodeo, cursa de pe muntele de fier din Austria, şi doreşte să câştige cursa de cinci zile din România, după ce anul trecut a terminat pe locul doi.

 ”Sunt nerăbdător să iau iar startul la Red Bull Romaniacs, am lucrat foarte mult cu echipa, ne-am antrenat din greu și ne-am făcut setările la motocicletă, îmi place foarte mult această cursă cu acele zile lungi de stat pe motor. Voi încerca să dau tot ce pot și voi lupta pentru victorie. Ar putea fi posibil – dacă nu se întâmplă nimic ciudat, o voi face.”– Alfredo Gomez

Jonny Walker (KTM, Marea Britanie) a fost nevoit să se retragă anul trecut în urma unei accidentări suferite chiar în prima zi de off-road, însă anul acesta este determinat să câştige titlul cu numărul trei. Cel mai tânăr câştigător al Red Bull Romaniacs are toate şansele să îi egaleze anul acesta recordul lui Cyril Despres – primul câştigător din istoria raliului a dobândit trei tiluri şi este devansat în clasament doar de Jarvis.

“Aștept cu nerăbdare cursa din acest an pentru a încerca să mă revanșez după ce mi-am fracturat piciorul anul trecut, când speram la a treia victorie consecutivă. Mă întorc anul acesta să lupt pentru victorie! “ – Jonny Walker

Wade Young (Sherco, Africa de Sud) are deja două podiumuri la Red Bull Romaniacs ultimul obţinut în 2016, când s-a clasat pe trei şi este nerăbdător să obţină titlul după ce a dovedit, încă de la 16 ani, că poate câştiga curse lungi, atunci s-a impus în Roof of Africa.

David Knight, multiplu campion mondial de enduro (clasic) şi câştigător al International Six Days Enduro este supriza clasei Gold din acest an. Britanicul este debutant la Red Bull Romaniacs, dar având învedere palmaresul său mulţi se aşteaptă să îl vadă măcar în top 5 la finşul de pe 29 iulie.

“Am urmărit mulți ani progresul Red Bull Romaniacs și întotdeauna am sperat că voi avea șansa de a concura într-o zi. Îmi cer scuze fanilor că a durat atât de mult, dar în sfârșit voi lua startul la Sibiu și sunt foarte fericit. În acest stadiu al carierei mele de este vorba de a participa la evenimente care mă motivează și care sunt plăcute, așa că alegerea și dorința mea a fost să vin! Nu am nici o mare așteptare, bineînțeles că încerc să dau tot, dar mă duc pur și simplu cu intenția de a experimenta și de a învăța evenimentul, de a-i urmări pe cei obișnuiți cu raliul și de a vedea unde voi fi când vom termina, știu că vor fi cinci zile foarte dificile, mai ales că acum sunt privat. “ – David Knight

Q&A  cu Martin Freinademetz, creatorul Red Bull Romaniacs

Cu ce diferă ediţie 2017 de cele anterioare?

Anul acesta mergem mai în sud, vom petrece mai mult timp în judeţul Vâlcea, în ziua a doua şi a treia de off-road. Nivelul de dificultate a mai crescut puţin, deci va fi ca deobicei o cursă dură.

Dacă plouă?

Dacă va ploua va trebui să scoatem câteva secţiuni din traseu, dar tot va fi foarte dificil. Pietrele sunt foarte alunecoase şi mai ales pentru riderii aflaţi în spate care nu vor mai avea parte de suprafaţa aderentă, după trecerea primilor cinci va fi dificil. Cei care nu se află la conducere vor avea mult de tras. 

Cine crezi că va câştiga şi cine crezi că va fi pe podium?

Pe podium pot ajunge mulţi. Lupta pentru victorie cred că se va da între Gomez, Jarvis, Walker şi Young. Iar pe podium pot ajunge: Mario Roman, care sigur îşi doreşte un rezultat bun, Billy Bolt, Pol Tarres, chiar şi Lars Enockl are şanse.

Ce părere ai despre riderii români şi despre decizia lui Mani Gyenes de a concura la Silver?

Sunt încrezător că  Zolt Varga şi Norbert Jozsa vor termina cursa pentru că nivelul lor este destul de bun, comparativ cu acum 10 ani când sportul era la început aici. Tinerii piloţi români sunt foarte buni şi este doar o chestiune de timp până când unul dintre ei va putea să ajungă pe podium.

Mani este mai focusat pe rally-raid decât pe hard enduro şi cu siguranţă acestea sunt două sporturi diferite. Clasa Gold este foarte dură, aşa că dacă nu te focusezi frecvent pe hard enduro este foarte dificil. Dacă rulează la Silver se poate bucura de traseu şi poate lupta pentru podium şi pentru victorie. Cred că este o idee foarte bună. Sunt foarte mulţi rideri ca el la Silver, ar putea termina fără probleme traseul de la Gold, dar spun că doresc să nu se accidenteze şi vor să se bucure mai mult de traseu.

Enduro for Romania – proiect caritabil

La ediția din acest an a Red Bull Romaniacs, în cadrul proiectului „Enduro for Romania”, se organizează pentru a doua oară un târg de echipament și suveniruri din lumea enduroului extrem. Fondurile strânse vor fi donate Spitalului Județean Sibiu, secțiilor de neonatologie și prematuri, pentru achiziționarea unor incubatoare noi, atât de necesare pentru supraviețiurea prematurilor și a celor născuți la termen dar cu gruetate mică.

Anul trecut s-au strâns 28.000 lei, iar banii s-au dus către Asociația Baby Care pentru un proiect de achiziționare de pulsoximetre, echipamente sanitare vitale pentru depistarea precoce a malformațiilor congenitale la nou-născuții prematur.

Pe lângă susținerea proiectului destinat prematurilor, în acest an ne impilicăm și în sprijinirea Serviciului de Ambulanță Sibiu pentru achiziționarea unor aparate de masaj cardiac continuu.

CUM TE POȚI ALĂTURA CAUZEI:

Venind la Prologul Red Bull Romaniacs și achziționând ce îți place de la târgul „Enduro for Romania”. Poți găsi echipament secondhand de care ai nevoie, suveniruri Red Bull Romaniacs, echipament și obiecte semnate de vedetele din hard enduro. Dacă nu găsești ceva pe placul tău, atunci poți dona ce sumă consideri. Târgul „Enduro for Romania” se găseşte în zona de acces către Prolog, cum mergi din direcția hotelului Ramada și ajungi lângă padocurile riderilor.

Program Red Bull Romaniacs 2017

Duminică, 23 iulie

10:00 – 22:00  Verificări administrative și tehnice – Ramada Hotel, Sibiu

Luni, 24 iulie

10:00 – 22:00  Verificări administrative și tehnice – Ramada Hotel, Sibiu

13:00  Conferința de presa – traseul de la Prolog.

Marți, 25 iulie

08:30 Calificări clasa Bronze

10:00 Calificări clasa Silver

11:00 Calificări clasa Gold class

11:30 Calificări clasa Iron Class (nu sunt obligatorii)

17:00 Prolog Finalele, Bd-ul. Coposu, Sibiu

La Prolog se califică primii 35 de rideri de la clasele Bronze, Silver şi Gold. Clasa Gold, cea în care concurează vedetele mondiale din acest sport va evolua ultima.

Miercuri – Sâmbătă sunt programate cele patru zile de off-road.

Sâmbătă, 29 iulie

11:00 Finiș Dealul Gușterița de lângă SibiuCristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro

1 Comment

  1. constantin says:

    traseele sunt secrete sa nu fie dovada pe unde se strica arealul,da pacat noi am fi mers sa vedem,dar daca faceti doar ptr voi nu mai puneti nimic pe net….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.