Aventura PeMotoare în Kazahstan. 550 Khanate Ride – Partea 1
01/03/2017
Știați că există un Club Moto al Polițiștilor?
03/03/2017

Mai ușor, fraților!

“Actualizare. Motociclistul accidentat a murit! Neacordare de prioritate”. “Ajutor! Nevoie urgenta de sânge”. “RIP!” Nici n-au ieșit bine ghioceii că am început deja să simt goluri în stomac. O rugăminte prietenească, de la unul ca voi: Mai ușor!

Nu sunt ușă de biserică și nu vreau să scriu articole lălăite în care să spun cât e de bine să mergi încet, pentru că nu cred în ele. E foarte greu să reziști tentației unui motor puternic și bine-făcut, iar asta cu mersul încet e la fel de eficientă ca o predică popească la o întrunire de bikeri, undeva pe la ora 4.00 dimineața.

Merg destul de tare. Îmi place să mă dau pe viraje, să simt accelerația motorului, să-l aud cum se turează. Mă simt mai în siguranță să depășesc și să am drumul liber decât să merg în spatele unei mașini. Dar există limite peste care nu trec: niciodată mai mult de 10 km/h față de restul traficului, în zone aglomerate. Niciodată prin dreapta. Niciodată depășiri în dreptul intersecțiilor. Niciodată fără două degete pe frână și ochii cât cepele. Niciodată fără echipament. Astea sunt regulile mele. Fiecare-și face regulile lui.

Dar când aud motoare patru în linie, la pe la 8.000 rpm, pe Șoseaua Colentina, mi se ridică părul. Știu gropile, știu cum se întoarce pe linie continuă, știu cum se trece pe roșu, cum nimeni nu semnalizează. Știu că 4 din 10 șoferi sunt cu telefonul la ureche sau pe FB. Ieri am văzut o cucoană care era pe Facetime video la volan. Facetime! Văd astfel de lucruri în fiecare zi.

Am fereastra departe de stradă. Și tot aud cânt trec câte trei cu motoarele supra-turate într-a doua. Iar când aud, nu mă bucur c-au apărut “vestitorii primăverii”. Îmi e frică. Știu că s-a dus zăpada, iar asfaltul începe din nou să doară.

Neacordare de prioritate, șoferi care nu se uită, gropi. Toate. Te pot trimite la spital cu o mână ruptă sau te pot trimite la morgă. Diferența e făcută de viteză.

Așadar, nu mai dați share la imagini cu citate de genul “Nu te supăra dac-am murit, eram cu zâmbetul pe buze”, pentru că nu e deloc cool să mori pe motor. Și lăsați-o mai ușor! Vreau să am pentru cine scrie articole.


Urmărește aventura noastră în America de Sud:

Ep 01 – Chile: Deșertul Atacama și întâlnirea cu păsările Flamingo la 4.500 de metri

Ep 02 – Peru: Lima, Machu Picchu și o zi în mijlocul populației Uros

Ep 03 – Bolivia: Drumul Morții și Salar de UyuniCristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.predoi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.