De ce e mai sigur și mai eficient lane filtering-ul. Demonstrație video
27/02/2016
Honda pregătește un nou Gold Wing. Ce tehnologii ar putea avea
29/02/2016

Lucruri esențiale pentru Marea Aventură

Pregătești o aventură? Una adevărată, departe de Europa.. în locuri din Roaming Zona 5? Asia Centrală, de exemplu? Atunci ar fi bine să ai în vedere câteva lucruri esențiale. 

  • Bagaje cat mai puține. Cu cât ești mai ușor, cu atât e mai bine. Nu căra lucruri inutil, nu căra haine pe care nu le folosești. Uită de tricourile tale din bumbac: sunt grele, mențin transpirația și ocupă mult spațiu. Ia-ți haine tehnice – ușoare, comode și care se usucă ușor. Ia-ți, un costum de touring în trei straturi (exterior+membrană impermeabilă+căptușală termică) și un strat suplimentar de ploaie. Dacă mai pui și un polar peste tricou, poți merge și la 2-3 grade pe motocicletă fără protecție la vânt. Pentru o vreme…

aventura kz2

  • Bagaj de zâmbete și răbdare sau bani de șpagă. Cu cât mergi spre Est, cu atât crește numărul milițienilor ce stau la agățat, în căutare de “suvenir”. Ai două variante: 1. Ții separat niște mărunțiș de suvenir – polițistul se transformă și-n ghid turistic la vederea banilor. 2. Ești înarmat cu răbdare și voie bună. Dacă vede că nu scoate nimic de la tine, până la urmă îți dă drumul.
  • ATM-uri din care nu poți scoate bani. E lesne de înțeles de ce nu-i bine să pleci cu teancul de dolari cash după tine. Așadar, banii stau pe card. Doar că, te poți trezi că nu poți scoate bani de la anumite bancomate, din cauza băncii tale, căreia i se pare că bancomatul e prea dubios. Ține în permanență ceva cash după tine.
  • Studiază site-ul MAE: găsești informațiile de bază despre țările respective, afli pe unde nu-i bine să circuli și notezi numărul Ambasadei României. Dacă există.
  • Scule și Kit de pană: discută cu mecanicul tău și află de la el care sunt slăbiciunile motocicletei tale și ce-ți poate pica. Trebuie să-ți cunoști motocicleta mai bine decât îți cunoști nevasta. Asigură-te că ai câteva chei de bază și un kit de pană.

vulcanizare kz

  • Cazare: Komnata sau Cort. Chiar dacă nu plănuiești să stai prea mult la cort, ia-l cu tine. Dacă te prinde noaptea pe undeva, este singura scăpare. Nu poți pune cortul oriunde, ca-n România. Verifică să fie un loc sigur, iar dacă te afli pe lângă o așezare, roagă-i pe localnici să pui cortul lângă curtea lor. Sau chiar la ei în curte. Dacă ajungi într-un oraș uitat de lume și vrei hotel, oprește-te la primul om și întreabă-l de cazare. Chiar dacă nu vei nimeri din prima, până la urmă vei reuși.

aventura 2

  • Atâta timp cât sunt oameni, te descurci. Orice belea ai avea, nu uita: atâta timp cât sunt oameni prin preajmă, te vor ajuta.
  • Citește cărți de călătorie și forum-uri. “Vând kilometri” – cartea lui Mihai Barbu, nu doar că e extrem de captivantă, dar te și ajută să-ți faci o idee despre ce înseamnă o călătorie în Asia. Mai poți găsi tot felul de lucruri interesante pe celebrul forum “ADV Rider”. Informații despre cazări, trasee, locuri prin care e bine să mergi și locuri pe care ar fi bine să le ferești.

Screenshot 2015-12-19 14.28.52

  • Cuvinte de bază în limba lor: un “Merhaba”, “Здравствуйте”, sau “Здраво” te ajută mult mai mult decât un Hello sec. Nu uita să le vorbești cu oamenii, să zâmbești, să le spui de unde vii și unde te duci.
  • Bucură-te de viața de nomad. Spiritul de aventură și motocicleta de sub tine îți pot aduce o fericire pe care puțini o pot cunoaște.

aventuraCristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.predoi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.