Nu-ți mai lua toată casa după tine. Nu e așa de cool cum crezi
29/08/2018
Ted Simon și Elspeth Beard vin în România
03/09/2018

“Long Way Up” – McGregor și Boorman pregătesc o nouă aventură. Cum trebuie privită

OPINIE | Ewan McGregor și Charlie Boorman au o misiune dificilă

“Ne dorim foarte tare să se întâmple și, țineți pumnii, o vom putea face în 2019”, spune Charlie Boorman într-un interviu pentru MCN. “Am început planificarea călătoriei. Mi-e frică să spun prea multe, dar cred c-o să se întâmple”. 

Ce-o să se întâmple? Echipa se reunește. Ewan McGregor și Charlie Boorman – “Long Way Round” și “Long Way Down” pleacă din nou la drum. De această dată, din Ushuaia până în Alaska. Este o rută de adventure clasică și străbate Americile, de la Sud la Nord. “Long Way Round” a fost una dintre cele mai reușite și influente povești de călătorie moto spuse vreodată. Cunosc oameni care-au plecat la drum inspirați de “Long Way Round”. Ba chiar sunt unii care afirmă că o parte din succesul R1200GS se datorează acestor filme. Dar asta a fost acum 15 ani, iar pesiajul s-a schimbat destul de tare în lumea motociclismului de călătorie. Va avea “Long Way Up” același succes ca primul “Long Way”? 

Lumea nu mai e așa de mare ca înainte. Cu fiecare an, mai mulți și mai mulți motocicliști pleacă în locuri îndepărtate. Piața de adventure a explodat, iar drumurile cu washboard din Mongolia nu mai sunt așa de pustii. Ironic, mulți spun că “Long Way Round” a avut un rol important aici. Acum ai nevoie doar de un bilet de avion și de 2.000 de euro ca să te duci cu motocicleta în America de Sud. Desigur, nu e ca o tură până la Sinaia, dar nu mai pare așa departe ca până acum. Tot mai mulți motocicliști fac drumuri grele, peste tot în lume, de obicei singuri, cu buget redus, iar standardul devine din ce în ce mai ridicat în fiecare an. Să livrezi, în astfel de condiții, o poveste care să surprindă e din ce în ce mai greu. 

Apoi, tehnologia e din ce în ce mai accesibilă. Astăzi poți face de unul singur ce făceai acum 15 ani cu un elicopter, trei mașini de asistență și un buget colosal. Ai nevoie doar de o dronă, de două GoPro-uri și de o cameră normală, pusă pe un trepied. Dar înainte de  “Long Way Round” lucrurile nu erau chiar așa de simple și prea puțini își filmau călătoriile. Desigur, există Mondo Enduro, un film-document, dar din punct de vedere imagine nu spune prea multe. Iar Ted Simons, când a făcut “Jupiter’s Travels” n-avea GoPro după el. Cu sculele performante și ieftine din ziua de azi, oricine poate un film. În teorie. 

Pentru că practic, dacă vrei să faci un film de succes trebuie să muncești mult și să aloci de două ori mai mult timp expediției. Dar asta se rezolvă. Există, însă, ceva ce nu se cumpără și nu poate fi câștigat ușor – carisma. Cel mai mare avantaj pe care-l au Ewan și Charlie. Lumea îi iubește. Când ai crescut cu “Long Way Round” și ți-ai luat motocicletă ca să faci același lucru, te vei uita și la următorul film din serie. Cam cum te uiți la Star Wars. Ewan și Charlie sunt amuzanți, prietenoși și sunt motocicliști “de-ai noștri”.

Lumea are nevoie de “Long Way Up”. Chiar dacă aventurierii “hardcore” vor râde și comenta pe baza brandingului, mașinilor de asistență și altor elemente care nu sunt “adventure friendly”, “Long Way Up” trebuie să existe. E un show TV care duce motociclismul de aventură în zona mainstream, dincolo de locurile unde poate ajunge un subiect de discuție de pe forumul advrider sau de pe grupul de Facebook horizon-unlimited. Va influența și mai mulți oameni iar motociclismul va deveni și mai popular – vor fi mai mulți și mai mulți care-și vor lua o motocicletă ca să plece la Capătul Pământului. Iar noi ne vom uita la ei ca la niște vechi prieteni care pleacă într-o nouă călătorie. Avem nevoie de “Long Way Up”.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.