Zece despre Rusia. Femei, băutură și borschuri
24/08/2018
BMW S1000XR – Test pe Transfăgărășan – Cel mai bun Sport-Touring?
28/08/2018

Evoluția motociclistului. De la boboc la găină bătrână

La început. Îți fotografiezi noua motocicletă peste tot, schimbi cover-ul de pe Facebook, saluți pe toată lumea, “respect, frate” și îți tresare inima când vezi un motociclist ce te salută de pe contrasens. Te simți parte din familie. Ai un second hand de 600, doar tu crezi că cei 20.000d de km din bord sunt reali, dar pentru tine e cea mai bună motocicletă din lume. Te duci la parade – “motocicliștii există în trafic”. Mergi la întruniri. Cat de tare e să fie așa de mulți motocicliști la un loc. Vine toamna, plouă, ieși cu motorul. Tremuri ca naiba pentru că n-ai știut ce echipament să-ți iei, dar te-ncălzesc comentariile de pe Facebook: “bravo, frate! Respect”. Cauți să mergi cât mai mult. Apoi pui motocicleta “la iernat”, cu un pesimism bacovian. Vine primăvara și ești cel mai fericit. Mărțișor, motor, asta e! Îi faci cu mâna unui moș mai amorțit care vine de pe contrasens, călare pe o motocicletă de touring. “Oare-așa o s-ajung și eu?”

Trec doi ani. Ești băiat mare acum, știi să te dai. Ăștia de pe la Victoriei îți zic “Pokemon”, dar nu prea știi ce-nseamnă. Te uiți înțelegător la cei mici care abia și-au luat permisul. “Bravo, frate. Las că-nveți tu, hai la o tură”. Ți-ai făcut deja gașcă și te duci pe Cheia în fiecare weekend. Ai chicken-stripe-ul vizibil, dar de pe șa ți se pare că mergi tare. Acum doi ani ți-era frică, dar ai prins curaj. Te-avânți și cazi. O entorsă, carene. Ai scăpat ușor. Îți dai seama că nu-i chiar așa cum credeai. 

Ești motociclist de ani de zile. Te uiți la ăștia mici cum își iau motociclete puternice pe care nu știu să meargă. “Pe vremea mea era altfel”. Nu înțelegi ce-i cu-atâta electronică – “am mers toată viața fără traction control și n-am pățit nimic. O prostie. Le fac din ce în ce mai complicate ca să-ți ia banii”. Nu mai ieși cu motorul decât când e frumos afară, deja te dor genunchii când se schimbă vremea. Nici la întruniri nu te mai duci – “toate-s la fel”. Ai trecut de la nakedul de 600 la un touring, pentru că vrei să fie comod. Te uiți îngăduitor la puștiul care vine de pe contrasens și te salută entuziasmat: “o s-ajungi tu ca mine…”Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.predoi

2 Comments

  1. Dorin spune:

    Aproape de acord cu cele scrise în articol. De ce aproape? Pt. că eu nu am gașcă. Chiar acum îți scriu din Vatra Dornei, venit ieri singur din Timișoara, călare pe o Yamaha Fazer de 20 de ani. Nu e cea mai bună marfă,e veche da’ merge de rupe. Te salut și respect pt. toată munca ta.

  2. Trixi spune:

    Ca norocul, nu se plafoneaza toti asa de tare si mai ales asa de repede. Tatal meu se da din 1982. Momentan are 63 de ani, un sport-touring, (gsxf 1100) si un maxi scooter pentru cumparaturi. Si acum iese la intruniri, doar ca isi alege gasca cu grija. Nu se risca cu toti prostii. Mergem la concert Metallica impreuna, ne intrecem in tatuaje si ne uitam cu mila la cei care isi vand costumele din piele, pentru ca sunt incomode.Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.