S-a deschis Transalpina
30/05/2017
Scutariu pleacă în Siberia. Și o să povestească tot ce face
31/05/2017

E atât de simplu! Și totuși…
Am ajuns acasă de aproape două ore. Cât timp tu ai stat blocat cu mașina în trafic eu am reușit să trec pe la bancomat, să-mi iau o bere, să particip la sesiunea de încasări a întreținerii de la casieria blocului (de obicei plătesc online, dar din când în când vreau să iau pulsul – au loc niște discuții deosebite în acea cameră), să beau berea pe balcon, la aer, și să scriu acest text. 

Am plecat de la birou la 17.28. Lucrez în Pipera, sunt semi-corporatist, iar șoseaua Petricani este un chin pe timp de zi și un deliciu pe timp de noapte – n-are niciun semafor. Cu mașina îmi ia peste o oră. Cu scuterul sau cu motorul îmi ia 10 minute. Același traseu. Merg cu scuterul cel puțin 9 luni pe an. Economisesc, anual, 32.400 de minute. 540 de ore. 22 de zile. E atât de bine.

Cu un consum de 3 litri/100 de km, bag benzină de 30 de lei în scuter și merg toată săptămâna. Ca să am și bani de cheltuială în cele 22 de zile. E atât de ieftin.

Astăzi s-a nimerit să fiu cu motocicleta, dar de obicei folosesc scuterul. Unul nou costă vreo 3.000 de euro. Unul second hand costă 1.000 de euro.

În timpul celor 10 minute în care trec printre mașini ca iepurele printre țestoase mă întreb de ce sunt singur. Ce plăcere teribilă îi mână pe oamenii ăștia să facă 5 km într-o oră? N-au de ales? Cum să n-aibă…

Am scris acest text pentru c-am avut timp (logic) și pentru că e un singur lucru care mă deranjează. Că acest oraș devine din ce în ce mai împuțit din cauza poluării. Sincer, nu prea-mi pasă că unii aleg să-și petreacă o mare parte din viață în mașină. Dar mă deranjează că participă în fiecare zi la distrugerea sănătății unui oraș întreg.

De când Guvernul a dat liber la cumpărat rable diesel fără taxă de înmatriculare, locurile de parcare s-au împuținat cu fiecare zi, în timp ce volumul de trafic a crescut cu fiecare săptămână. Nicicând n-a fost atât de aglomerat! Una din cinci mașini scoate un fum negru de te face să-ți ții respirația de parc-ai merge pe sub apă.

Trăim  într-o urbe aflată în top 5 cele mai aglomerate orașe din lume și nimeni nu face nimic ca să încurajeze transportul pe două roți.

Nici primărița, nici senatoru, nici poporu. Eu, prin PeMotoare încerc să fac asta în fiecare zi. Și-n fiecare duminică la Radio România Actualități. Și cât mai des  prin discuțiile pe care le am cu prietenii non-motocicliști. Le spun toată povestea de mai sus de fiecare dată când ne vedem. Pentru că am timp. Și, de bine, de rău, în fiecare an fac câte-o victimă. Pentru că e atât de simplu. Încearcă și tu. Fă-o pentru tine, căci chiar dacă te miști ca peștele, tot băltită e apa în care te scalzi.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro

4 Comments

 1. Georgiana says:

  Felicitari pentru eforturile pe care le depui pentru a promova mersul pe doua roti!O intrebare:de la ce ora te putem urmari duminica pe Radio Romania Actualitati?

 2. Florin Serbu says:

  Si eu ma intreb zilnic, ce-i atat de fun sa stai in trafic. Chiar crezi ca arati atat de bine intr-un SUV care sta pe loc ?

  Pe langa faptul ca obligi pe altii sa-ti inhaleze noxele, ti le inhalezi si singur, dai o gramada de bani pe combustibil mai si creezi aglomeratie. Tu esti traficul.

  Pentru cei care nu au de traversat intreg orasul pentru a ajunge la job, si locuiesc in mai putin de 10km distanta, propun un super mijloc de transport care e si fun si mega practic: trotineta electrica. Pleaca de pe la 1600lei.

  Pentru cei mai ego-sensitive exista si bicicleta electrica. Aceea e mai scumpa dar si mai fun.

  Abia astept taxele pe normele de poluare. Sustin taxe marite pe trafic auto / parcari in interiorul orasului.

  Felicitari pentru articol!

 3. Obbie says:

  Bun articol! Ar trebui dat mai departe la cat mai multi, eventual trimis ca spam la toate corporatiile din Bucuresti :))). Scuterul e alegerea desteapta pt oras, eu unul am motocicleta si intentionez pe viitor sa iau un scuter, iar motorul sa-l pastrez doar pt excursii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.