Honda X-ADV. De ce ți-ai lua așa ceva
05/12/2016
Singur pe drum?
08/12/2016

Cinci drumuri din Balcani care-ți taie răsuflarea

Plănuiești o aventură? Nu-i nevoie să bați 5.000 de km spre Est. Vecinii noștri au o mulțime de drumuri pe care să-ți petreci vara. Este combinația perfectă între siguranță și aventură. Fără riscuri mari și, tototadă, fără civilizație occidentală. 

Înconjurată de mări, asezonată cu munți și înmiresmată cu păduri de pin. Zona balcanilor este una dintre cele mai frumoase din Europa când vine vobra de trasee moto.

I-am rugat pe prietenii de la Ride in Romania – o companie specializată în organizarea de ture moto în Estul Europei – să ne spună care sunt cele mai frumoase rute moto din Balcani. Iată lista.

Sarande (Albania) – Vlore (Albania): Drumul de coastă SH8

Ai la dispoziție 70 de km de drum virajat, cu marea Ionică într-o parte și munții în alta. Ruinele orașului antic Butrint (Unesco World Heritage Site) se află în apropiere.

thumb_24405_default_large

Vlore la Apus

Vladimir (Muntenegru) – Budva (Muntenegru): P16 și M2

Dacă vrei un drum fără trafic, acesta e. Ruta porește cu o șosea îngustă din Vladimir – un sat din Muntenegru. Treci apoi prin câteva cătune și ajungi pe malul lacului Skadar (vezi foto de mai jos).

thumb_24408_default_large

Lacul Skadar – mydestinationmontenegro.com

Traseul continuă, apoi, pe M2 – un drum virajat care trece munții și ajunge pe coasta Adriaticii. Ai 70 de km de briză mediteraneană și un tablou superb în fața ochilor.

Zlatibor (Serbia) – Visegrad (Bosnia Herzegovina) – Lacul Pivsko (Muntenegru) – Parcul Național Zabljak (Muntenegru): E751 – M5 – M18 – E762 – P14

Este un drum virajat de 220 km ce traversează munții și te duce prin trei țări: Serbia, Bosnia și Muntenegru.

thumb_24409_default_large

Lacul Pivsko – Panoramio.com

Șoseaua ajunge pe maulul lacului Pivsko, apoi în faimosul Parc Național Durmitor. Intrarea în Durmitor se face pintr-o șosea îngustă cu multe tuneluri. Bosnia și Muntenegru sunt despărțite de un pod de lemn care trece peste râul Tara.

thumb_24411_default_large

Puzine – Durmitor National Park

În apropiere se află și podul Mehmed Pasa Sokolovic – UNESCO World Heritage.

thumb_24410_default_large

Podul Mehmed Pasa din Visegrad

Cetinje (Muntenegru) – Kotor (Muntenegru): P1

Este supranumit “Stelvio al Muntenegrului” – o adevărată provocare pentru orice motociclist. Nu mergi niciodată mai mult de 1 km în linie dreaptă.

thumb_24413_default_large

Parcul National Lovce. Sursa: traveltomontenegro.com

Șoseaua pornește din Cetinije – vechea Capitală a Regatului Muntenegru, traversează Parcul Național Lovcen și se oprește deasupra golfului Kotor. La final, vei avea o panoramă superbă la picioarele tale.

thumb_24414_default_large

Golful Kotor. Sursa: ThousandWonders.net

 

Sarajevo (Bosnia) – Zvornik (Bosnia): M19

Este un alt drum fără trafic din Balcani. Mai mult, asfaltul este impecabil, așadar te poți seta pe modul sport și te poți distra în voie. Vei merge pe malul râului Drina, granița naturală dintre Serbia și Bosnia.

thumb_24415_default_large

Casă în mijlocul râului Drina

Foto principală – Durmitor National Park – Julien DuvalCristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.predoi

3 Comments

  1. Liviu Cseki says:

    Articolul asta este extrem de binevenit. In vara vreau sa fac cu sotia o excursie in Balcani si chiar cautam recomandari de trasee.

  2. geo says:

    Sumtem si noi in planificare cu prietenii. Acest articol a venit la momentul potrivit. Ceva despre calitatea asfaltului pe aceste trasee si atitudinea politiei fata de noi cum pot afla?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.