M.A.N. România, ediția III. Sunet de motoare în Cetatea Neamțului
07/05/2015
BMW S 1000 XR 2015. Galerie foto, date tehnice și preț
08/05/2015

Antiploaie: supracostumul impermeabil sau textilul cu membrană?

Mersul cu motocicleta atunci când plouă nu este pentru oricine. Dar cu echipamentul potrivit, poate fi o experiență nouă și plăcută. Avem de ales între supra-costumul de ploaie impermeabil și costumul textil cu membrană. Cu care plecăm la drum?

Dacă ai făcut călătorii de mai multe zile sau dacă mergi zilnic la serviciu, atunci te-ai întâlnit cu ploaia. Spre deosebire de ieșirile de weekend când urmărești prognoza meteo sau norii de pe cer, în cazurile sus-menționate nu ai ce face și trebuie să te confrunți cu natura. Cu toate că pare o problemă, dacă rămâi uscat, mersul cu motocicleta pe ploaie este un lucru agreabil.

Pentru a nu te uda pe o astfel de vreme, opțiunile privind echipamentul adecvat se reduc la două variante din care putem alege: hainele impermeabile din poliester sau costumul textil cu membrană respirabilă/impermeabilă (gore-tex sau echivalent). Fiecare din cele două opțiuni are avantaje și dezavantaje.

Supracostumul impermeabil poate fi dintr-o singură bucată (combinezon) sau cu geaca separată de pantaloni. Suntem adepții celui dintr-o singură bucată pentru că are un volum mai mic (mai ușor de transportat), izolează mai bine și nu se umflă în vânt atât de tare ca cel din două bucăți.

Motorcycle rain suitConstruit din poliamidă/poliester, supracostumul impermeabil are următoarele avantaje:

  • este ieftin, prețurile plecând de la 150 de lei
  • protejează și termic. Atunci când plouă, temperatura exterioară scade, în plus apa are și proprietatea de a răci materialele cu care vine în contact. Anumite costume antiploaie au o căptușeală ce asigură o și mai bună protecție termică.
  • dacă porți costum de piele sau combinația geacă de piele/blugi, supracostumul este lucrul pe care ai vrea să îl știi în bagaje în cazul unei excursii de mai multe zile.

Nu uita să închizi și aerisirile căștii, când apa va ajunge la cagulă va fi deja prea târziu să o faci. Dacă mănușile și cizmele sunt fără membrană, trebuie să le ai și pe ele în vedere. Supramănușile sunt de mai multe feluri: cu un deget, cu trei sau cu toate. Cele cu un singur deget sunt cel mai ușor de pus/scos, dar sunt și un adevarat chin dacă ești obișnuit să folosești comenzile de ambreiaj și de frână față cu două degete.

manusi-de-menaj-112350_large

Prin mănușile de menaj nu trece apa

Cu adevărat impermeabile – și ieftine – sunt mănușile de menaj, care pot fi trase peste mănușile de piele. Atenție doar la mărime, să fie destul de mari încât să se poată pune/da jos fără a le rupe. O altă soluție pe care am experimentat-o (idee “furată” din MotoGP) ar fi folosirea mănușilor chirurgicale din latex, luate pe sub mănușile de piele. În felul acesta mâna nu stă în contact cu apa, chiar dacă simți mănușile reci. E varianta care îți oferă cel mai bun control asupra comenzilor.

Și pentru cizme, dacă sunt sport, ventilate, fără membrană, trebuie folosite acele “prezervative” urâte și incomode dacă vrei să ai picioarele uscate. O soluție ad-hoc sunt sacii de gunoi. Trași peste cizme se vor rupe din cauza contactului cu schimbătorului sau a mersului, deci e mai bine să fie puși între ciorap și cizmă.

Deși oferă o protecție mai bună contra apei decât costumul textil cu membrană, supracostumul din poliester are și mai multe dezavantaje:

  • este incomod de îmbrăcat/dezbrăcat. De fiecare dată trebuie date și cizmele jos. Dacă ai vreo necesitate fiziologică ar fi bine să o rezolvi înainte de a-l lua pe tine, în caz contrar s-ar putea să îți treacă până dai costumul jos. Nu uita să scoție cheia motocicletei din buzunarul blugilor înainte de a-l îmbrăca.
  • se umflă în vânt ca vela corabiei. Chiar dacă iei măsura potrivită, nici prea mic, să nu te jeneze, nici prea larg, tot se va umfla din cauza vântului. Pont: ține în bagaje constumul legat cu un elastic (ca cele care țin împachetat izoprenul). După ce îmbraci costumul, elasticul îl poți pune în dreptul bicepsului stâng, astfel nu vei avea obturată vizibilitatea din oglindă.
  • dacă e prea cald, pentru că nu respiră, în interiorul lui se creează condens și e posibil să fii mai ud decât dacă te-ar fi plouat.
  • ocupă loc în bagaje. Dacă lângă el adaugi și protecțiile pentru cizme și pe cele pentru mănuși, se face un pachețel destul de frumos căruia trebuie să îi găsești loc pe motocicletă.rain-riding

Costumul textil cu membrană

Costumul textil (sau combinația de piele cu textil) cu membrană respirabilă și impermeabilă are marele avantaj că nu trebuie să mai cari altceva după tine. Însă nu orice costum pe care scrie “waterproof” chiar protejează împotriva unei ploi torențiale. Mai devreme sau mai târziu, apa, sub presiunea vântului, va reuși să treacă. Cu timpul, din cauza frecării/spălării, membrana se degradează și nu mai oferă decât “respirabilitate”, uitând de “impermeabilitate”. E bine ca aceste costume să fie spălate cât mai rar și să fie tratate cu spray impermeabilizant, la fel ca și mănușile și cizmele cu membrană. Un alt dezavantaj al acestor costume este prețul. Un costum de calitate, cu membrană gore-tex (sau echivalentul gore-tex-ului) poate fi și de 30 de ori mai scump decât un supracostum impermeabil din poliester.

Membranele de ploaie se termină, de multe ori, în „tex“: Gore-Tex, Hydratex, etc. Densitatea fibrei este astfel concepută încât să permită vaporilor de apă (transpirației) să iasă și să nu permită picăturilor de ploaie să intre. Cele mai scumpe costume sunt cele cu Gore-Tex. Asta pentru că Gore-Tex este o membrană cumpărată de producători și nu produsă „in-house“, precum D-Dry (Dainese) sau Hydratex (Revit).

Concluzie

Atunci când plouă torențial sau când ai parte și de vânt, fulgere sau grindină, caută un adăpost. În aproximativ o jumătate de oră fenomenul ar trebui să scadă în intensitate.

Dacă îți place să călătorești îmbrăcat în piele, e bine să ai în bagaje un supracostum impermeabil. S-ar putea să nu-l folosești niciodată, dar ajută la moral.

Însă dacă tipul de motocicletă (ex.: adventure) sau preferințele personale se îndreaptă către un costum textil, cumpără-l pe cel mai bun pe care ți-l poți permite. E o investiție în calitate ce se amortizează în timp. Întreține-l conform recomandărilor producătorului, ca să îi păstrezi proprietățile.

Nicio soluție nu protejează 100% împotriva ploii îndelungate. La un moment dat vei afla că așa cum Ahile avea un punct vulnerabil (călcâiul) și motocicliștii au o zonă delicată care va lua prima contact cu apa scursă de pe combinezon și de pe rezervor.

 

 



Catalin Sanatescu
Catalin Sanatescu
Sunt exact ca si tine, cel care ai intrat pe acest site: dacă aș avea un puţ cu petrol în curte, iar temperaturile ar fi mereu peste 15 grade Celsius, aș fi cel mai fericit dintre pământeni. După experienţele din radio şi tv acum este rândul presei online. Alte pasiuni: trail running, cicloturism.

4 Comments

  1. Liviu spune:

    Un avantaj al costumului de ploaie din 2 bucati fata de cel dintr-o singura bucata este ca dupa ce ploaia trece si drumul este inca ud, poate fi data jos doar geaca si pantalonii pastrati ca protectie impotriva apei aruncate de catre roata din fata.

  2. Dragos spune:

    Daca circuli vara, cea mai buna protectie e un vant calduros care sa te usuce in maxim 30 de minute :D.

  3. Dragos spune:

    Lucrurile stau exact pe dos, costumele cu membrana laminata pe stratul exterior sunt mult mai scumpe decat cele cu membrană detașabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.