Motocicleta lui George Brough, vândută cu 300.000 de euro
29/04/2014
„Iubim 2Roţi”: mega-paradă și o motocicletă BMW drept premiu
30/04/2014

Alternativele de 1 mai. Destinații mai puțin cunoscute, de o frumusețe rară

Uită de aglomerația de la mare, de ambuteiajele de pe DN1 și de locurile în care n-ai loc să arunci un ac și nu poți respira aer curat din cauza grătaragiilor. Am stat de vorbă cu câțiva dintre prietenii noștri specializați în călătorii și ne-au recomandat locuri și trasee unde te vei bucura de natură fără bâlci și manele.

Parc Natural Domogled – Valea Cernei (Băile Herculane – Baia de Aramă) – Asfalt

Da, știu că Băile Herculane sună ca o stațiune de pensionari, dar zona merită vizitată. De 1 mai, aici au loc spirala yoghinilor și o etapă a Campionatului Național de Escaladă. Iar după ce-ai văzut stațiunea, du-te la Podul lui Dumnezeu de pe Valea Cernei, admiră Câmpul de Lapiezuri și Pădurea de Liliac – liliacul deja a înflorit și te vei putea bucura de unul dintre cele mai frumoase parfumuri ale naturii.

muntii mehedinti

Munții Mehedinți. Foto: Andrei Cătălin Sănătescu

 

Trebuie să mergi, de la Băile Herculane, pe drumul spre Baia de Aramă. Ții cursul Cernei, treci de barajul de la Șapte Izvoare și cu puțină răbdare, scapi de aglomerație și de mirosul de mici.  Dar odată scăpat, peisajele sunt de vis și, în funcție de motocicleta pe care ești, poți alege tot felul de drumuri secundare. Într-un final, ajungi la Ponoare.

Astfel, te vei bucura de două parcuri naturale extrem de frumoase, dar prea puțin valorificate: Parc Natural Domogled – Valea Cernei și Parc Natural Geoplatoul Parcul Mehedinți.

Festivalul de la Gârnic (Asfalt + o porțiune de drum prost)

Tot în aceeași parte a țării poți alege un traseu pe clisura Dunării, care pleacă de la Orșova si se continua pe malul Dunării. Vei vedea Cazanele Mari și Cazanele Mici, precum și chipul lui Decebal sculptat în piatră. Treci prin Șvinița, Berzeasca, Schievița și, într-un final, dacă ai chef de distracție, ajungi în satul Gârnic. Aici, de 1 mai, are loc un festival devenit destul de faimos. Anul acesta vor cânta, printre alții, Implant Pentru Refuz, Subcarpați și Partizan. Atenție, acum doi ani, o bună porțiune a drumului era foarte proastă, deci dacă ești cu motocicletă sport iar lucrurile nu s-au schimbat între timp, ai putea avea de suferit. Detalii, pe site-ul festivalului. 

562678_322068074529811_1150147998_n

Familie de cehi din Gârnic. Foto: Andrei Cătălin Sănătescu

Comădău – Bâsca Mică – Gura Teghii (Adventure)

O tură mai puțin cunoscută, dar extrem de frumoasă pentru cei care vor ceva adventure. Poți lua ca punct de plecare orașul Brașov. Mergi spre Sf Gheorghe – Covasna – iar de aici ajungi la Comandău. Acolo ai o depresiune foarte frumoasă, un loc extraordinar în care găsești pensiuni și unde se poate pune cortul. Din acel punct pleacă două drumuri și ambele ajung în Nehoiu. Unul merge spre Bâsca Mică (est) și unul spre Bâsca Mare. Pe oricare ai lua-o, te poți bucura de poienile și locurile din Munții Penteleu. Apoi, vei ajunge în Gura Teghii, iar de aici ajungi la Nehoiu.

Iar dacă vrei să te aventurezi și mai tare, din drumul Bâsca Mare se desprind alte două drumuri – unul duce la Zăbrătău, altul la întorsura Buzăului. Ai off-road, dealuri, păduri, dar le poți parcurge fără probleme.

secuiu - theodor pana

De la Secuiu ai un drum foarte dificil. Foto: Theodor Pană

Apoi, din Bâsca Mică, poți ajunge la Secuiu, iar de acolo drumul ajunge în Valea Zăbala (unde va între Focșani și Târgu Secuiesc). De la Valea Zăbala sunt mai multe drumuri care coboară spre Munții Buzăului (Bisoca), iar de acolo se poate veni înapoi spre Nehoiu.

În principiu, dacă ai o motocicletă adventure poți merge pe oricare dintre drumuri cu ușurință. Treburile se complică dacă vrei să mergi pe ruta Secuiu – Soveja. Ruta e destul de dificilă și trebuie să ai ceva îndemânare, o motocicletă potrivită și experiență în off road.

Tură de o zi în zona Brașovului, pe drumuri secundare (Asfalt)

Dacă ai motocicletă de stradă, poți alege drumurile secundare din zona Brașovului. Mergi pe ruta Brașov – Bod – Hădig – Aița Mare – Baraolt – Ocland – Merești – Vlăhița – Odorheiu Secuisesc – Feliceni – Mărtiniș – Gara Rupea – Brașov. Este o tură de o zi care te va duce prin locuri frumoase, fără trafic și cu multe peisaje de admirat.

O altă variantă, mai apropiată de București: mergi pe DN1 spre Ploiești – Potigrafu – Balta Doamnei – Brăitaru – Fulga de Jos – Mizil – Gura Vadului – Tisău – Măgura – Berca – Scorțoasa – Mânzălești – Lopătari – Buzioru – Pârscov – Cislău – Calvin – Cătina – Chiujdu – Văleni. Sunt aproximativ 400 de km și există tot felul de drumuri secundare și posibilități de a le combina.

Traseele de mai sus au fost recomandate de Valeriu Pană, care a plecat, alături de fiul său, într-o expediție în Pamir. Găsești povestea pe site-ul nostru și, mai pe larg, pe site-ul lor.

Furnalul de la Govăjdia – Hunedoara (asfalt, drum prost)

Furnalul de la Govăjdia a produs peste 30% din elementele metalice pentru Turnul Eiffel din Paris și se află în capătul vestic al satului Govăjdia, la 20 de km de Hunedoara sau la 10, dacă urmezi fostul traseu al Mocăniței Pădurenilor.

Govajdia_Furnal_(2)

Furnalul de la Govăjdia în 1900

Poți merge pe fostul traseu al Mocăniței Pădurenilor, care ducea de la Hunedoara la Furnalul de la Govăjdia, apoi la stația Rețișoara în Munții Poaiana Ruscă. Se poate trece printr-un tunel de 780 metri. Acest traseu din Ținutul Pădurenilor se poate parcurge cu motocicleta pe 20% din distanță. Din cauza lipsei multor poduri, ca să-l faci integral trebuie să mergi pe jos. Drumul este destul de prost, dar se poate face și cu o motocicletă naked.

Alte obiective în zonă: Casa memoriala a lui Crișan (din satul Crișan, Comuna Ribița) lângă Brad sau Trecerea Mureșului în zona Orăștie, cu podul plutitor pe cabluri numit Brudina.

Locuri recomandate de Marius de la Carpathian Adventure.

Adventure în Dobrogea și Deltă

Dacă ai chef de soft enduro, poți face o tură în Dobrogea sau în Deltă. Poți pleca din satul Enisala spre zona de Nord a Dobrogei. Treci prin Munții Măcinului prin localitatea Măcin și mergi pe drumurile vechi dintre sate uitate de lume. Luna mai este perfectă pentru această tură. E o încântare să treci printre culturile de rapiță. Mai multe detalii despre tura din Dobrogea.

dobrogea-kulturide-12-620x310

Culturile de rapiță asigură un peisaj superb în luna mai. Foto: kulturide.com

Dacă vrei să vezi răsăritul soarelui pe malul mării și o plajă pustie, alege Delta. Pornești din Tulcea, treci cu bacul spre Chilia, iar de acolo te îndrepți spre mare. Te poți caza la localnici și tot la ei poți mânca. Într-un final, ajungi la Sf Gheorghe de unde te întorci spre Tulcea. Mai multe detalii despre acest traseu.

Bucovina, plai cu flori (Asfalt + drumuri secundare)

Bucovina este un alt loc cu peisaje extraordinare și drumuri pe măsură. Poți alege traseul Vatra Dornei –Sadova – Sucevița – Marginea – Vârfu Dealului- Gura Humorului – Vatra Dornei. Ai 300 km de drum virajat și asfalt bun, pentru orice motocicletă.

O altă variantă în zonă ar fi Transcalimaniul: Vatra Dornei – Toplița, cu retur pe Valea Bistriței sau prin Cheile Bicazului. Totodată, poți face drumul Vatra Dornei – Pojorata – Vf. Rarău cu Pietrele Doameni – Chiril – Vatra Dornei. Ai asfalt, iar peisajul este superb, ne asigură Dan Lungu, unul dintre prietenii noștri din zonă.

bucovina - theodor pana

În Bucovina. Foto: Theodor Pană

Varianta mai puțin cunoscută: Se pleacă din Vama ( între Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc), se merge la Nord spre Vatra Moldoviței – Moldovița – Brodina de Jos – Brodina – Nispitu – Ulma. De la Ulma se merge la Mărgura – Izvoarele Sucevei, iar de aici e un drum care merge paralel cu drumul național, nu-l găsești pe hărți și te duce în Borșa. Din Izvoarele Sucevei până în Borșa sunt 40-50 km. Este drum pustiu și extraordinar de frumos. Localnicii îți pot da indicații, iar drumurile sunt ușor de parcurs. Traseu recomandat de Valeriu Pană.

Drum bun!

 

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.